Bend Residence Massing_01 - Living Room_0041.jpg

DESCHUTES RESIDENCE

This ground-up custom residential project explores formal arrangements of space using geometry instead of walls to delineate space. By exploring the relationship between what is solid and what is a void, the design integrates a figural response to the distribution of solid/void relationships on-site.

Nestled at the foot of the Deschutes river on a 5-acre site, the single-level residence cantilevers out over a shallow ravine, garnering impressive views of the opposing rock rim wall. A material palette of lava stone, clear pine and an abundance of glazing reflects the material tone of the surrounding environment. The multi-generational residence consists of two mater bedrooms, two master bathrooms, a bunk room and an atelier.

Bend Residence 01 - Center Looking North_0046.jpg
Bend Residence Entry 01.jpg

Project Type Custom Residential / Location Bend, Oregon  /  Project Size 2,500 SQ FT Main House, 1,500 SQ FT Garage & Workshop / Completion Date Ongoing / Services Architecture, Early-Phase Strategy, Interior Design, Land-Use Entitlements, Landscape Design, Planning, Programming, Site Design / Architect Dan Weber  /  Project Manager Geoff April / Design Team Geoff April, Gilberto Villalobos, Tom Moss  /  Structural Engineer Ashley & Vance Engineering / Renderings Anacapa

VIEW ALL PROJECTS